AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft een 'solide' kwartaal achter de rug. Dat bleek uit de donderdag gepubliceerde tweedekwartaalcijfers.

Het concern, bekend in Nederland van de Albert Heijnsupermarkten, sprak van uitdagende marktomstandigheden en weerhield zich van het uitspreken van een verwachting.

Consumenten rekenden voor een bedrag van 7,126 miljard euro aan boodschappen af bij de supermarkten van Ahold. Dat was 10,8 procent meer dan een jaar eerder.

Tegen constante wisselkoersen - Ahold haalt de helft van de omzet uit de Verenigde Staten - stegen de inkomsten met 4,4 procent. De behaalde inkomsten lagen licht hoger dan de verwachting van analisten.

Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat bedroeg 347 miljoen euro, een toename van 17,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het bedrag was hoger dan de verwachting van marktkenners.

Onder de streep hield Ahold 202 miljoen euro over, 6 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Analisten hadden op een hogere nettowinst gerekend.

Consumenten in zowel de Verenigde Staten als in Nederland zijn sinds de crisis erg gevoelig voor promoties en acties. Ahold wist ondanks deze sterk concurrerende markt de inkomsten te vergroten en marktaandeel te winnen. Ook namen de volumes toe, aldus het concern.

De Nederlandse Albert-Heijnvestigingen waren in het tweede kwartaal goed voor een omzet van 2,3 miljard euro, 4,4 procent meer dan een jaar eerder.

De identieke omzet (de inkomsten van een aantal dezelfde winkels tegen constante wisselkoersen) steeg met 3,5 procent. Het bedrijfsresultaat kwam 9 miljoen euro hoger uit op 159 miljoen euro.

Amerika

De Amerikaanse ketens zagen de inkomsten stijgen met 5,5 procent tot 5,5 miljard dollar. De overname van Ukorp's droeg daar aan bij. De identieke omzet steeg met 1,4 procent. Het bedrijfsresultaat nam met 22 miljoen dollar toe tot 270 miljoen dollar.

De Albert- en Hypernova-winkels in Tsjechië en Slowakije deden het minder, maar lieten wel verbetering zien.

De omzet daalde met 3,4 procent tot 370 miljoen euro door de sluiting van vestigingen in het kader van het reorganisatieplan. Op operationeel niveau draaiden de winkels quitte, terwijl het bedrijfsresultaat een jaar eerder een verlies van 25 miljoen euro betrof.