LEIPZIG - De populaire Duitse beleggerssite boersennews.de gaat aandelen weer in Duitse marken noteren. De site denkt met deze symbolische stap tegemoet te komen aan het terugverlangen van veel Duitsers naar de Duitse munt.

De site haalde bij de aankonding de recente crisis rond de schulden van een groep eurolanden aan. Dit voorjaar moest Griekenland met noodleningen gered worden.

Verder werd een omvangrijk reddingsfonds opgezet voor andere landen die in problemen komen en zette de Europese Centrale Bank de onorthodoxe stap om Griekse staatsleningen op te kopen.

Dit alles heeft volgens Boersennews tot veel euroscepsis geleid onder de Duitse bevolking. Uit een peiling is gebleken dat 39 procent van de sitegebruikers herinvoering van de D-mark verwacht.

Reddingspakket

''Alleen een gigantisch reddingspakket ter hoogte van 750 miljard euro kon de eurocrash tot nu toe verhinderen. Duitsland draagt van dit pakket het leeuwendeel met 147 miljard euro'', aldus de hoofdredacteur van de website.

Hij merkte ook op dat sommige sterke voorstanders van invoering van de euro inmiddels voor herinvoering van de D-mark zijn.

Ondergang

De site zegt niet te willen bijdragen aan de ondergang van de Europese eenheidsmunt, maar met de stap tegemoet te willen komen aan de Duitse hunkering naar economische zekerheid. ''De D-mark staat voor het economisch sterke en gezonde Duitsland.''

Bij invoering in 1999 was de euro bijna 1,96 D-mark waard. Bij de notering van de aandelenkoersen gebruikt Boersennews deze koers.