AMSTERDAM - Shell is niet vrijgepleit van schuld aan olievervuiling van de Nigeriaanse Niger-delta. De Verenigde Naties (VN) weerspreken eerdere berichten dat uit rapport van milieuprogramma UNEP zou blijken dat slechts tien procent van de vervuiling in de afgelopen veertig jaar te wijten zou zijn aan de oliemaatschappij.

UNEP laat in een persverklaring weten dat het onderzoek naar de olievervuiling in Nigeria nog in volle gang is en distantieert zich van alle reeds getrokken conclusies.

Eerder deze week berichtte diverse media op basis een artikel in de Britse krant The Guardian, dat uit het onderzoek zou blijken dat slechts 10 procent van de olievervuiling in Ogoniland is veroorzaakt door mechanische mankementen of nalatigheid van Shell.

De rest van de vervuiling zou zijn te wijten aan diefstal van olie en sabotage van de oliepijpleidingen.

Bendes

Mike Cowing, die het UNEP-team van honderd onderzoekers leidt, voegde daar op een briefing in Wenen aan toe dat de overige negentig procent het werk is van "bunkerende bendes die olie proberen te stelen".

Dat klopt niet, stellen de VN. "Deze cijfers zijn komen uit een begroting van de Nigeriaanse overheid, gebaseerd op gegevens die door de olie-industrie zijn verstrekt", schrijft UNEP. "De uitspraken representeren dus niet resultaten van ons onderzoek, dat nog steeds aan de gang is."