BOEDAPEST - Hongarije heeft geen behoefte aan een nieuwe overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over hulpleningen.

Dat liet het Hongaarse ministerie van Economische Zaken woensdag weten, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de bereidheid van de Hongaarse regering om de onderhandelingen met het fonds te heropenen.

De huidige overeenkomst waarbij het IMF en de EU in totaal 20 miljard euro aan hulpkredieten beschikbaar stelden aan Hongarije, loopt in oktober af.

De onderhandelingen over de voortzetting van de kredietlijn liepen vorige maand vast omdat het IMF en de Hongaarse regering het niet eens werden over de voorwaarden waaronder de kredieten worden verstrekt.

Regulier

Dinsdagavond bleek dat de gesprekken tussen Hongarije en het IMF in het najaar weer worden hervat. Het ministerie van Economische Zaken benadrukte woensdag echter dat het daarbij alleen om een regulier IMF-bezoek gaat. Over nieuwe leningen zal niet worden gesproken.

''Er was en is geen behoefte aan een nieuwe overeenkomst, de geplande gesprekken zijn dan ook niet bedoeld om die te ondertekenen'', aldus het ministerie.

Verplichtingen

Het IMF en de EU stelden de kredieten eind 2008 beschikbaar om Hongarije te helpen de financiële crisis te doorstaan. Het land dreigde op dat moment te worden afgesneden van de financiële markten, waardoor het niet meer aan zijn hoge internationale schuldverplichtingen zou kunnen voldoen.

Het ministerie wees er woensdag op dat Hongarije al sinds juli vorig jaar geen beroep meer heeft gedaan op het geld uit het noodfonds.

''De Hongaarse staat kan zichzelf financieren op de markten en rekent erop ook in de toekomst op financiering uit de markt te kunnen vertrouwen'', stelde het in een verklaring.

Staatsleningen

De opschorting van de onderhandelingen met het IMF heeft het vertrouwen van de internationale markten in Hongarije echter niet versterkt. De rente op Hongaarse staatsleningen liep woensdag flink op na de uitlatingen van het ministerie.

De wisselkoers van de Hongaarse forint ten opzichte van de euro, die was opgeveerd na de aankondiging van het IMF-bezoek, liep weer terug, nadat duidelijk was geworden dat er niet over nieuwe leningen wordt onderhandeld.