AMSTERDAM - De meeste secretaresses hebben geen hoge pet op van de leidinggevende kwaliteiten van hun baas. Bijna de helft noemt die goed, maar vier van de tien komen niet verder dan het zuinige "redelijk".

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van uitzender Randstad naar de dagelijkse genoegens en ongenoegens van de secretaresses van managers. Over het algemeen zijn ze wel tevreden over de onderlinge verhoudingen. En driekwart vindt het werk ook afwisselend en allesbehalve saai.

Maar er zijn ergernissen. De baas is soms chaotisch, rommelig en ongeorganiseerd, hij is vaak afwezig en slecht bereikbaar, hij komt afspraken slecht na, hij geeft soms vage instructies en hij levert werk laat aan, zijn de meest geuite irritaties.

De 433 secretaresses die hun mening hebben gegeven, zien het liefst dat wat zij doen ook gewaardeerd wordt. Dat uit zich in dat de baas luistert, haar op de hoogte brengt van de belangrijke ontwikkelingen, dat ze met respect en integer wordt behandeld en dat ze de ruimte krijgt om haar werk zelf in te vullen.