GENEVE - Een onderzoek door de Verenigde Naties pleit oliemaatschappij Shell vrijwel volledig vrij van olievervuiling van de Nigeriaanse Niger-delta in de afgelopen 40 jaar.

Dit meldt de Britse krant de Guardian op zijn website.

Volgens de krant heeft het rapport, waaraan het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) drie jaar heeft gewerkt, tot woede geleid onder de lokale bevolking.

Die voerden lange tijd campagne om de multinational te dwingen de vervuiling op te ruimen en schadevergoeding te betalen.

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de olievervuiling in Ogoniland is veroorzaakt door mechanische mankementen of nalatigheid van het bedrijf. De rest van de vervuiling is te wijten aan diefstal van olie en sabotage van de oliepijpleidingen, concludeert het rapport.

Schade

Mike Cowing, die het UNEP-team van honderd onderzoekers leidt, zei op een briefing in Wenen dat zeker driehonderd olielekken in Ogoniland aanzienlijke schade hebben veroorzaakt.

Maar hij voegde daaraan toe dat 90 procent van deze incidenten zijn veroorzaakt door ''bunkerende bendes'' die olie proberen te stelen.

Milieudefensie heeft ernstige twijfels bij ''de betrouwbaarheid van het onderzoek van UNEP, dat geheel is gebaseerd op cijfers van de oliemaatschappijen en bovendien is gefinancierd door Shell''.

Betreurenswaardig

Het is betreurenswaardig dat de Verenigde Naties in dit onderzoek nog niet heeft gekeken naar andere bronnen, aldus woordvoerder Geert Ritsema.

De milieuorganisatie erkent dat er in Nigeria sabotage van olie-installaties en pijpleidingen plaatsvindt, maar niet op de schaal die de oliemaatschappijen en UNEP nu claimen.

Milieudefensie wijst er in dit verband op dat het hier alleen om Ogoniland gaat, een klein gebied in de Niger-delta waar Shell door de explosieve situatie feitelijk geen toegang meer heeft.

Onderhoud

Ritsema: ''Achterstallig onderhoud is ook een belangrijke oorzaak voor de lekkages, de directeur van Shell Nigeria gaf onlangs in een interview nog toe dat er honderden kilometers aan pijplijn liggen die niet goed zijn onderhouden en die vervangen moeten worden.''

Cowing sprak tegen dat UNEP bij het onderzoek door Shell is beïnvloed.

''Het is juist dat Shell de studie betaalt, dit is in overeenstemming met de internationaal aanvaarde norm van 'de vervuiler betaalt'. Geen enkele partij heeft de mogelijkheid om het onderzoek te beïnvloeden.'' Het volledige rapport zal in december verschijnen.