BONN - Het Duitse telecomconcern Deutsche Telecom heeft het derde kwartaal afgesloten met winst, na een megaverlies in dezelfde periode vorig jaar. Kostenbesparingen en goede resultaten in de mobiele telefonie zorgden ervoor dat het bedrijf zwarte cijfers schreef.

Netto boekte Deutsche Telekom een winst van 508 miljoen euro. In het derde kwartaal vorig jaar stond er een verlies van 20,6 miljard euro onder de streep. Dat enorme bedrag hing samen met afschrijvingen op dochterondernemingen en UMTS-licenties die onder meer supersnel internet mogelijk maken. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal 4,9 procent naar 14,1 miljard euro.

De winst is hoger dan verwacht. De omzet komt overeen met de verwachtingen. Ook in het tweede kwartaal boekte het Duitse concern winst. Dat was voor het eerst in twee jaar. Het bedrijf heeft zijn winstprognoses voor het hele jaar naar boven bijgesteld.

Bestuursvoorzitter Kai-Uwe Ricke, die een jaar geleden aantrad, verklaarde donderdag dat de winst vooral voor rekening komt van de mobiele telefonie. Er komen steeds meer mobiele bellers bij en die geven ook meer uit. De eerste negen maanden van dit jaar stegen de verkopen in deze tak 18 procent. Voor het eerst zijn de cijfers van de Nederlandse dochter T-Mobile volledig in de resultaten van Deutsche Telekom meegenomen.

De omzet in de vaste telefonie daalde. De internetdivisie T-Online boekte in het derde kwartaal een kleine winst van 3 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar verscheen er nog een verlies van 291,8 miljoen euro in de boeken.

Ricke verklaarde verder dat zijn onderneming eind september een schuld had van 49,2 miljard euro, een vermindering van 15,1 miljard ten opzichte van een jaar geleden. De doelstelling voor vermindering van de schuldenlast is daarmee gehaald.