AMSTERDAM - De banken ABN Amro en ING moeten informatie over hun beleggingsfondsen aan de autoriteiten in de Verenigde Staten geven. De Amerikaanse justitie heeft de gegevens opgevraagd in het kader van een breed onderzoek naar beleggingsfondsen. Dat hebben beide banken woensdag bevestigd.

De VS willen de gegevens hebben, nadat uit onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC is gebleken dat beleggingsfondsen de beursregels hebben overtreden. Sommige beleggingsfondsen in de VS zouden grote aandeelhouders bevoordelen ten koste van kleine beleggers. Het onderzoek strekt zich uit over alle grote financiële instellingen die beleggingsfondsen bestieren op de Amerikaanse beurs.

ABN Amro zegt in een reactie dat de bank "geen enkele reden heeft om aan te nemen dat er iets geks bovenkomt" tijdens het onderzoek. Zowel ABN Amro als ING werkt mee aan het onderzoek. "We zullen alle informatie overleggen", aldus een woordvoerster van ING. Volgens haar beslaat het onderzoek een periode van tien jaar.

Justitie heeft beide banken vorige maand verzocht om gegevens over het handelsgedrag van hun Amerikaanse beleggingsfondsen. Aegon kon vooralsnog niet aangeven of de openbaar aanklager van New York, Eliot Spitzer, gegevens heeft opgevraagd.

Sancties en straffen

Het gesjoemel bij de beleggingsfondsen leidde eerder deze week tot het ontslag van twee topfunctionarissen van een groot fonds in de VS. De medewerkers John Carifa en Michael Laughlin van Alliance Capital werden op straat gezet omdat het "zeer waarschijnlijk" is dat het bedrijf sancties en straffen te wachten staan.

Ook in Nederland loopt een onderzoek naar beleggingsfondsen. De Nederlandse beurstoezichthouder AFM bekijkt de onkostenvergoeding die beleggers moeten betalen bij aan- en verkoop en de administratieve organisatie van de fondsen. De AFM startte het onderzoek nadat de problemen in de VS kwamen bovendrijven.