AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft Dexia woensdag veroordeeld voor het slecht voorlichten van een leasebelegger. De rechtbank stelde dat de bank de klant onvoldoende heeft gewezen op de risico's van het beleggen met geleend geld. Dexia moet daarom samen met de tussenpersoon die het aandelenleaseproduct verkocht de beursverliezen vergoeden. Die bedragen enkele tienduizenden euro's.

De uitspraak is een steun voor tienduizenden klanten van Dexia. Die zijn sinds vorig jaar in opstand gekomen tegen de bank, nadat was gebleken dat hun beleggingen door de forse koersdaling op de beurs een schuld hadden opgeleverd. Ze voelen zich misleid omdat Dexia onduidelijke informatie zou hebben verstrekt over de risico's van aandelenlease.

Ze claimen samen miljarden van de bank via diverse stichtingen, maar ook individuele beleggers zijn naar de rechter gestapt. Het is voor het eerst dat een rechter Dexia terechtwijst. Ook klachteninstituut DSI heeft in verschillende zaken beleggers al in het gelijk gesteld.