BUENOS AIRES - De nieuwe Argentijnse regering heeft haar plannen voor het herstel van de economie in de ijskast gezet. Dat deed zij nadat het hooggerechtshof eerder op vrijdag de begin december afgekondigde beperkingen om banktegoeden op te nemen ongrondwettig had verklaard.

De beperkingen waren bedoeld om te voorkomen dat de financiële crisis in Argentinië zou leiden tot een stormloop op de banken en een ongeremde kapitaalvlucht. Ze veroorzaakten gewelddadige protesten die bijdroegen tot de val van de regering. Het hooggerechtshof noemde de beperkingen vrijdag een vernietiging van eigendomsrechten.

President Eduardo Duhalde zei in een reactie ,,erg verbaasd'' te zijn over het besluit. De vijfde leider van Argentinië sinds december zou nog dit weekeinde met een nieuwe herstelplan komen, maar ziet daar voorlopig van af.

De uitspraak van het hooggerechtshof kan alsnog een stormloop op de banken veroorzaken. De centrale bank van Argentinië heeft daarom maandag en dinsdag besloten de banken dicht te houden. Analisten verwachten dat veel banken in acute problemen komen, omdat klanten direct alle spaartegoeden willen opnemen.