WASHINGTON - Het Witte Huis heeft het verzoek van het ministerie van Justitie ingewilligd om geen van de documenten die te maken hebben met het ineengestorte energieconcern Enron, te vernietigen. Het gaat om notities, computerbestanden en correspondentie met medewerkers van Enron sinds 1 januari 1999.

Enron heeft sinds 1993 ongeveer 700.000 euro bijgedragen aan campagnes van de huidige president Bush. Een afdeling van het ministerie van Justitie en de federale recherche FBI leiden een onderzoek naar de val van het bedrijf, die duizenden mensen hun baan heeft gekost.

Vele vroegere werknemers zijn bovendien hun pensioengeld kwijt, omdat zij dat in aandelen Enron hadden gestoken. Nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis is zo'n groot bedrijf bankroet gegaan.

President Bush en zijn medewerkers hadden nauwe banden met Enron en zijn kortgeleden afgetreden topman Kenneth Lay. Zo belde Lay de ministers O' Neill (Financiën) en Evans (Handel) vorig najaar om hen te wijzen op de groeiende financiële problemen van de energiereus.

Donderdag onthulde het Witte Huis dat Lay kandidaten had voorgedragen voor regeringsposten, onder wie Pat Wood, die nu voorzitter is van de federale toezichthouder op de energiebedrijven.

President Bush heeft inmiddels plannen gepresenteerd om werknemers die hun pensioengeld dreigen kwijt te raken beter te beschermen. Bush wil hiermee de politieke schade beperken.

Na het debacle van Enron komt ook de Financial Accounting Standards Board, die de boekhoudkundige regels opstelt voor het Amerikaanse bedrijfsleven, met nieuwe voorstellen. Dit orgaan wil dat op de balans van een onderneming duidelijk is te lezen welke dochters er bestaan.

Huisaccountant Andersen van Enron staat onder zware druk, omdat het zou hebben meegewerkt aan schimmige dochterconstructies. Hierdoor bleven verliezen van Enron onopgemerkt.

/ECONOMIE'Zakenbanken waren op de hoogte van misleiding Enron' Werknemers Enron willen compensatie