AMSTERDAM - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus stond woensdagochtend in het middelpunt van de belangstelling op de effectenbeurs in Amsterdam. De onderneming maakte bekend 1,3 miljard nieuwe aandelen uit te geven om de eerder aangekondigde reorganisatie te financieren. Het aandeel won na een ochtend handel procent bij een koers van 0,47 euro.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Beleggers zijn blij dat er duidelijkheid is bij het kwakkelende fusieconcern. "De financiering van de reorganisatie is nu rond en dat is positief nieuws", aldus analist Richard Keizer van IRIS. "Bovendien stellen de Nederlandse commissarissen zich constructief op bij de verkoop van de aluminiumtak en dat wijst op betere relaties tussen de Britten en de Nederlanders."

Corus was een uitschieter op een negatieve beurs. De AEX-index, waar het staalconcern geen onderdeel van uitmaakt, stond tegen de middag op een verlies van 0,5 procent bij een stand van 334,80 punten. De negatieve stemming werd gedeeld door andere Europese beleggers. De CAC-40 zakte in Parijs 0,3 procent, in Londen verloor de FTSE-100 0,1 procent.

In Frankfurt daalde het koersgemiddelde 0,8 procent. De DAX-index leed onder het grote kwartaalverlies van Commerzbank. De grootste bank van Duitsland moest in het derde kwartaal 2,3 miljard euro afschrijven op investeringen en kwam in de rode cijfers terecht. Bovendien keert de bank geen dividend uit. Beleggers straften het aandeel met een daling van 3,1 procent. Branchegenoten als HVB, Deutsche Bank en Allianz deden een stevige stap terug.

Beleggers reageren al de hele week afwachtend na de flinke koerswinsten van vorige week. Macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten moeten donderdag en vrijdag laten zien dat het herstel van de economie doorzet. Wel voedt dat de angst op de beurs dat het stelsel van de Amerikaanse centrale banken de historisch lage rente daarom weer iets op zal schroeven.

Positieve impulsen om dit sentiment te doorbreken bleven uit. De dollar zakte verder weg tegenover de euro. De Europese munt noteerde na een ochtend handel 1,1585 dollar, ruim een halve dollarcent meer dan dinsdag. Wall Street was dinsdag voor de derde achtereenvolgende dag met verlies gesloten.

Op het Damrak kwamen enkele fondsen onder druk te staan door negatief nieuws. Buhrmann moest 3,7 procent inleveren op de bijgestelde winstverwachting van de Australische activiteiten. Die zijn goed voor 5 procent van de omzet. KPN kreeg een dwangsom opgelegd van de toezichthouder Opta. Het telecomconcern moet maandelijks 50.000 euro betalen voor het niet goed verhuizen van mobiele nummers. Het aandeel zakte 0,6 procent.

Op de MidKap-index (plus 0,1 procent) steeg warenhuisconcern Vendex KBB 1 procent op de omzetcijfers over het derde kwartaal. Imtech voerde de index voor middelgrote fondsen aan met een winst van 3 procent. Branchegenoot Stork presenteerde goede cijfers en daarnaast haalde Imtech een opdracht van 30 miljoen euro binnen.