AMSTERDAM - Nederlandse werknemers verliezen hun vertrouwen in het behoud van hun baan. Dit jaar, dat gekenmerkt wordt door recessie en reorganisaties, is de groep die vreest binnenkort op straat te staan flink gegroeid. Zo zei in maart 10,2 procent van de werknemers dat het zeer wel mogelijk is dat ze komend jaar hun baan verliezen, ruim een halfjaar later is dat 18,6 procent.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek onder ruim vijfhonderd werknemers, dat TNS NIPO heeft verricht in opdracht van RightClaessens. Volgens dit adviesbureau in loopbaanbegeleiding scoort Nederland met deze uitkomst slechter dan het wereldwijde gemiddelde van 17,6 procent.

RightClaessens heeft wereldwijd in zeventien landen werknemers laten ondervragen over hun gevoel van baanzekerheid. De Britten blijken het meest pessimistisch: 29,1 procent van de werknemers uit het Verenigd Koninkrijk vreest voor ontslag. De Noren maken zich het minst druk over hun werk. In dit Scandinavische land acht 5,4 procent van de werknemers de kans reëel dat zij hun baan verliezen komend jaar.