AMSTERDAM - Pannenkoekenmix uit een schudfles is veel duurder dan mix uit een pakje. Dat concludeert consumentenorganisatie Foodwatch.

De schudfles wordt voor een deel leeg verkocht. De koper hoeft alleen melk toe te voegen, te schudden en kan dan beginnen met bakken.

Bij mix uit een pakje moet het poeder in een beslagkom worden gedaan om vervolgens melk en eieren er doorheen te klutsen.

Opgeblazen prijs

Foodwatch spreekt van een 'opgeblazen prijs'. De consument die een schudfles koopt zou per pannenkoek drieëneenhalf keer zo veel betalen. De andere receptuur en grondstoffen zouden geen goede verklaring voor de hogere prijs zijn.

De organisatie wijst erop dat de mix niet sneller bakt en geen betere pannenkoeken oplevert.

Truc

Foodwatch spreekt liever van een 'truc die wel vaker wordt toegepast door de levensmiddelenindustrie'. Om dat standpunt te onderbouwen wordt onder meer gewezen op een potje rode kool.

Verpakking

Rode kool is goedkoper naarmate het in een grotere verpakking wordt gekocht. Jozo tafelzout 'maakt het nog veel bonter': daar stijgt de prijs nog meer per kilo naarmate de verpakking kleiner wordt.

Dat is vrij logisch, aangezien verpakking ook geld kost en er meer verpakking per kilo nodig is als het product in kleinere hoeveelheden wordt verkocht.