UTRECHT - Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten heeft weinig vertrouwen in een rechtse minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

''Zo'n kabinet is niet stabiel.'' Op zijn weblog voorspelt de voorzitter van Nederlands grootste vakbond dat er snel nieuwe verkiezingen aankomen.

Van der Kolk plaatst grote vraagtekens bij de nieuwe regeringsploeg. Bij de vakbeweging heerst veel onzekerheid hoe serieus het kabinet de sociale partners zal nemen.

''De lakmoesproef is de acceptatie van het AOW- en pensioenakkoord'', stelt Van der Kolk.

Pensioenleeftijd

In dit nieuwe akkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties ingestemd met een stapsgewijze verhoging van de pensioenleeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden.

''Wordt daaraan gemorreld dan is, nog voordat een nieuwe regeringsploeg er goed en wel zit, de verhouding al op voorhand drastisch verstoord.''

Bezuinigingen

De vakbondsman vreest forse bezuinigingen in de sociale zekerheid en een guur klimaat voor minderheden en andersdenkenden. ''Gevoed door het 'Wilderssentiment', valt er weinig eer te behalen de komende jaren.''

''Voor de bv Nederland is het niet goed'', aldus Van der Kolk. Maar ervan afgezien dat een rechtse regering de goede naam van Nederland in het buitenland schaadt, denkt de vakbondsman dat de PVV-stemmers uiteindelijk de grote verliezers zijn.

''Zij zullen mogelijk het hardst worden getroffen door de maatregelen van een nieuw kabinet'', aldus Van der Kolk.