WIESBADEN - De economische groei in de eurozone heeft in het tweede kwartaal aan kracht gewonnen, vooral dankzij een flinke impuls van Duitsland waar het bruto binnenlands product (bbp) veel sterker toenam dan verwacht.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde eerste raming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat (pdf).

De groei in de zestien eurolanden bedroeg 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het bbp met 0,2 procent op kwartaalbasis.

De groei in het tweede kwartaal is gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten ondervraagd door Reuters.

Verwachting

Het Duitse statistiekbureau Destatis maakte eerder op de ochtend bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 2,2 procent is gegroeid, waar analisten op 1,3 procent rekenden. Eurostat bevestigde het Duitse groeicijfer. Duitsland is de grootste economie van Europa.

Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de groei veel hoger uit dan verwacht. Het Duitse bbp steeg 4,1 procent, waar gerekend werd op 2,4 procent.

In het eerste kwartaal groeide de grootste economie van Europa nog met 0,5 procent op kwartaalbasis en met 2,1 procent op jaarbasis.

Investeringen

De Duitse economie profiteerde vooral van een sterke export, maar ook van de toegenomen investeringen door het bedrijfsleven. ''De dynamiek van de investeringen en de export heeft het grootste aandeel in de groei'', aldus Destatis.

De uitgaven van consumenten en de overheid gaven de Duitse economie ook een duwtje in de rug.

Duitsland ligt goed op koers om de crisis volledig van zich af te schudden. In 2009 kromp de Duitse economie nog met 4,7 procent. Dat was de sterkste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Voor 2010 rekent de Duitse overheid op een groei van ruim boven de 2 procent, aldus de Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle, vrijdag. De Bundesbank voorspelde in juni nog een groei van 1,9 procent.

Frankrijk

De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,6 procent in omvang gegroeid vergeleken met het eerste kwartaal. Dat maakte de Franse minister van Economische Zaken, Christine Lagarde, vrijdag bekend.

De groei van de op een na grootste economie van de eurozone valt iets beter uit dan verwacht. Analisten rekenden op een groei met 0,5 procent. In het voorgaande kwartaal steeg het Franse bruto binnenlands product (bbp) nog met 0,2 procent.