AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet een onderzoek instellen naar de manier waarop banken de hoogte van de hypotheekrente bepalen. Dat bepleit de Vereniging Eigen Huis, de club van huizenbezitters.

Eigen Huis ageert al enige tijd tegen de huidige rentetarieven. Die zouden te hoog zijn. De rente op de financiële markten is historisch laag, maar de hypotheekrente is niet meegedaald.

Volgens Eigen Huis 'duidt alles erop dat banken hun financiële positie trachten te verbeteren over de rug van huizenkopers'.

Concurrentie

Volgens Eigen Huis is het tijd dat de NMa een onderzoek instelt naar het gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt, zo meldde de vereniging donderdag. Eigen Huis wijst erop dat tachtig procent van deze markt in handen is van vier grote banken: ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal.

De Nederlandse Vereniging van Banken ontkende eerder deze week dat er te weinig concurrentie is. De Vereniging Eigen Huis vindt echter dat de banken 'geen steekhoudende argumenten' hebben.

Onderzoek

De NMa, die tot taak heeft op te treden tegen prijsafspraken en andere concurrentievervalsing, wil niet zeggen of er een onderzoek komt. De organisatie meldt wel de hypotheekmarkt 'op de voet te volgen'.