AMSTERDAM - De belangrijkste Europese graadmeters schommelden donderdagochtend rond de slotstanden van woensdag. Zorgen over het wereldwijde herstel van de economie hingen boven de markten.

De sombere toon van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, voedden het sentiment.

De AEX in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend nagenoeg onveranderd op 324,98 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, verloor 0,4 procent tot 523,67 punten.

In Parijs en Frankfurt stonden de graadmeters respectievelijk onveranderd en 0,1 procent lager. In Londen stond er een klein plus (0,1 procent).

Dubbeldip

''Het sentiment wordt bepaald door het negatieve nieuws uit de Verenigde Staten'', aldus Fred Huibers, handelaar bij het Haags Effektenkantoor. ''Er zijn zorgen voor het begin van een dubbeldip, met name aangewakkerd door de sombere toon van de Fed.''

Huibers vindt de aandacht voor de uitspraken van de Fed overdreven. ''Het gaat zo slecht helemaal niet met de economie''.

Huibers wijst op berichten van 's werelds grootste uitzender Adecco die de vraag naar personeel in de VS ziet aantrekken en de verhoging van de winstprognose van Macy's, een van Amerika's grootste warenhuizen.

''Deze zaken rijmen niet met de uitspraken van de Fed. Bovendien gaat General Motors ook niet naar de beurs als ze denken dat de wereld op instorten staat.''

Heineken

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was bierconcern Heineken (plus 1,9 procent). Het liftte mee op de beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers van 's werelds grootste bierbrouwer AB InBev. Dat aandeel koerste in Brussel 4,1 procent hoger.

Een van de grootste dalers was financieel concern Aegon (min 2,5 pct). De verzekeraar presteerde beter dan verwacht, maar zei donderdag niets over het terugbetalen van staatssteun.

Ook elders in Europa stonden banken en verzekeraars lager. In Amsterdam wist ING nipt de voeten droog te houden (plus 0,3 procent).

Productie

In de loop van de ochtend werd bekend dat de industriële productie in de zestien landen met de euro in juni onverwacht is licht gedaald met 0,1 procent. Er was gerekend door analisten op de stijging van 0,7 procent.

De daling kan de zorgen over de voortgang van het herstel van de economie in Europa verder aanwakkeren. De eerder gerapporteerde cijfers over mei werden naar boven bijgesteld. Dit nieuws kan wel eens zwaarder wegen dan lichte daling in juni.

Aanvragen

Later donderdagmiddag komen er nog macrocijfers uit de Verenigde Staten, waaronder de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen.

De prijs van een vat olie daalde met 1 procent tot 77,20 dollar. De euro noteerde 1,2850 dollar tegen 1,2890 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.