UTRECHT - De Orde van Medische Specialisten stapt opnieuw naar de rechter om de ''draconische'' verlaging van de inkomens van specialisten aan te vechten. De belangenvereniging maakte dit donderdag bekend.

De Orde reageert daarmee op de uitwerking van de voorstellen van demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Daaruit blijkt volgens de Orde dat de medici afhankelijk van hun specialisme bijna 30 procent van hun inkomen kunnen kwijtraken.

Korting

Klink heeft als voorlopige maatregel een algemene korting op de tarieven van specialisten ingevoerd. De belangenvereniging tekende daartegen bezwaar aan bij de NZa en stapte ook naar de rechter.

Die was het eens met de Orde dat de NZa in plaats van een generieke korting moest kijken naar maatregelen waarbij onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende specialismen.

Tarieven

De NZa heeft nu besloten om de tarieven van medische specialisten met ingang van 1 september 2010 gedifferentieerd te verlagen.

De maatregelen komen neer op een totaal kortingsbedrag van 512 miljoen euro, waarvan ''de onderbouwing nog steeds volstrekt onduidelijk is'', aldus de specialisten.

Zij begrijpen ook niet dat de NZa heeft vastgehouden aan het bedrag van 512 miljoen euro, terwijl de rechter volgens de orde had gezegd dat ook waar het ging om de hoogte van het bedrag de autoriteit zijn huiswerk opnieuw moest doen.