AMSTERDAM - Aegon houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar over het terugbetalen van de staatssteun die het ontving op het hoogtepunt van de financiële crisis.

De verzekeraar wil daarover pas meer commentaar over geven nadat het uitsluitsel krijgt van de Europese Commissie over deze steun. Dat zegt topman Alex Wynaendts van de verzekeraar donderdag.

Aegon verwacht op korte termijn een reactie van de Europese Commissie over de staatssteun van de Nederlandse overheid. Aegon moest een plan indienen bij de EC, om te laten zien dat het ''in de kern een solide en gezond bedrijf is''.

Eerste miljard

De verzekeraar ontving 3 miljard euro staatssteun, waarvan nog 2 miljard euro moet worden afgelost. Vorig jaar gaf Aegon aandelen uit om het eerste miljard af te betalen.

Topman Wynaendts geeft geen commentaar op mediaberichten dat er wederom nieuwe aandelen uitgegeven worden om de rest van de steun terug te betalen.

Hogere eisen

Wel houdt het concern een aanzienlijke kapitaalsbuffer aan om de steun ''zo snel mogelijk en verantwoord'' terug te betalen. Deze buffer daalde tot 3 miljard euro vanwege hogere eisen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Om de buffer te steunen, wordt er dit jaar geen interimdividend uitgekeerd.

Voor het Amerikaanse onderdeel Transamerica Reinsurance, waarvan Aegon de strategische opties bekijkt waaronder een verkoop, constateerde Wynaendts zoals verwacht goede belangstelling van zowel strategische als financiële kopers.

Aegon heeft de herverzekeraar in de etalage gezet, omdat het zich wil focussen op levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer.