AMSTERDAM - Het is onduidelijk hoeveel de organisatie van het WK voetbal in 2018 of 2022 door Nederland en België gaat kosten. Twee recente onderzoeken spreken elkaar tegen.

Volgens SEO Economisch Onderzoek gaat het WK Nederland waarschijnlijk 476 miljoen euro kosten, terwijl het 312 miljoen oplevert. Per saldo gaat Nederland er dus 155 miljoen euro op achteruit, oftewel ruim negen euro per Nederlander.

In het meest ongunstige scenario is Nederland per saldo ruim een miljard kwijt, oftewel zo'n 64 euro per Nederlander.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De organisatie die lobbyt voor de organisatie van het WK door Nederland en België, The Holland Belgium Bid, heeft een ander onderzoek laten doen. Dat pakt veel positiever uit.

Volgens het tweede onderzoek levert het WK Nederland juist geld op: in het meest waarschijnlijke scenario 230 miljoen euro, en in het meest gunstige geval zelfs ruim 1,2 miljard.

Nieuw Feyenoord-stadion

De verschillen zitten hem onder meer in de vraag of de kosten van de bouw van een nieuw Feyenoord-stadion moeten worden meegerekend. De auteurs van het eerste onderzoek vinden van wel, de auteurs van het tweede zeggen van niet.

Verder gaat het eerste onderzoek er van uit dat het WK weliswaar veel buitenlandse bezoekers zal trekken, maar dat veel andere toeristen zullen besluiten vanwege het WK juist níet naar Nederland te komen. Het tweede onderzoek denkt dat dit zal meevallen.

Het eerste onderzoek erkent wel dat er ook opbrengsten zijn die niet in geld zijn uit te drukken. "Het organiseren van een WK leidt tot meer gevoelens van trots, geluk, saamhorigheid en nationale identiteit."

Een delegatie inspecteurs van de wereldvoetbalbond FIFA is woensdag en donderdag in Nederland om poolshoogte te nemen in enkele stadions. Ook spreken zij met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Sport Ab Klink (CDA).