ALMERE - De btw op duurzaam geproduceerd hout moet omlaag om de achterblijvende vraag aan te jagen. Dat staat in een brief aan informateur Ivo Opstelten van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten.

Eerder stelde de VVNH in het jaarverslag dat importeurs van hout meer duurzaam hout willen invoeren, maar dat de consument er niet extra voor wil betalen.

In de brief wordt ook gepleit voor een campagne om de consument erop te wijzen dat verantwoord hout de beste manier is om bossen en regenwoud te beschermen.

De overschotten van duurzaam hout bij de handel zijn niet alleen te wijten aan de economische crisis en de stagnerende huizenmarkt, maar ook aan onbekendheid bij consumenten, aldus de brief.

Zorg

Milieudefensie deelt de zorg van de houtondernemingen en ondersteunt de brief aan het kabinet, maar tekent daarbij aan dat niet alleen de consument aangesproken moet worden.Het kabinet maakt de eigen doelstelling om meer duurzaam hout te verwerken bij overheidsopdrachten niet waar, zegt een woordvoerder.

Ook de Raad Nederlandse Detailhandel, een van de initiatiefnemers van het FSC-keurmerk voor duurzaam hout, ondersteunt de brief.

Volgens een woordvoerder blijkt uit kortingsacties van winkels dat de consument over de streep wordt getrokken door een lagere prijs.