AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam was vrijdag net als de andere Europese beurzen in de ban van cijfers over de Amerikaanse economie. Nieuwe gegevens over de werkloosheid vielen enigszins mee, maar beleggers wachten op meer positief nieuws over herstel in de VS.

De stijgers en dalers op het Damrak hielden elkaar vooral aan het eind van de dag vrijwel in evenwicht, waardoor de AEX-index sloot op 501,37, een kleine winst van 0,45 punt ofwel 0,09 procent.

Bekijk video.

UPC

Grootste verliezer was kabelaar UPC. Aan het begin van de dag werd de handel in het aandeel twee uur stilgelegd. Voorbeurs maakte het bedrijf bekend een enorme schuldenlast om te zetten in nieuwe aandelen. Bij beleggers viel de aandelenverwatering niet goed, wat het fonds op een koersdaling van ruim 10 procent tot 0,35 euro kwam te staan. "Maar het was eigenlijk al geen serieuze belgging meer", aldus een handelaar.

Versatel

Ook Versatel kon niet bekoren. De kabellegger heeft een schikking van 3 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie om onder vervolging voor belastingfraude uit te komen. In de boeken was daarvoor al een voorziening getroffen, maar kopers vonden het verhaal van Versatel, dat het geld via de belastingrechter wil terugvragen, niet geloofwaardig. Het bedrijf werd bestraft met een koersdaling van 3 eurocent tot 0,86 euro.

Stuurloos

De handel was verder nogal stuurloos. De koersen van verzekeraars op de Europese beurzen werden omlaag getrokken door een winstwaarschuwing van Swiss Life. De kabelmaatschappijen leden onder een negatief rapport van zakenbank HSBC over de sector. Het waren vooral de traditionelere fondsen die met de winsten aan de haal gingen. Koninklijke Olie profiteerde bijvoorbeeld van de hogere olieprijzen en steeg meer dan 1,5 procent naar 58,30 euro.

Ook op de andere beurzen in Europa was er weinig beweging. Londen boekte het beste resultaat met een stijging van de FTSE-index van 0,5 procent. De CAC-index in Parijs sloot 0,1 procent lager. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 0,2 procent in de min.

Op de valutamarkten kwam nauwelijks verandering in de koers van de euro. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8605 dollar genoteerd tegen 0,8610 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging omlaag van 0,6090 naar 0,6080 pond.