AMSTERDAM - Graanhandelaren gaan een hobbelige beursweek tegemoet. De markt krijgt dinsdag een belangrijk productierapport over graan van het Amerikaanse landbouwministerie te verwerken.

Ook de impact van het exportverbod van Rusland, door de extreme droogte in het land, weegt zwaar.

''Het zal een volatiele week worden'', stelde een handelaar. Toch is de graanprijs sinds afgelopen vrijdag weer wat gezakt. Graan voor levering in december piekte toen op 8,68 dollar per bushel, een inhoudsmaat die overeenkomt met circa 35 liter.

Dat was het hoogste niveau sinds augustus 2008. Maar winstnemingen zetten de prijs in de elektronische handel op maandag rond de 4 procent lager.

Canada

Handelaren focussen zich nu op de omstandigheden bij andere grote graanexporteurs. Canada heeft de productiedoelen eerder al bij moeten stellen vanwege extreme regenval, en in Australië zal de export dit jaar naar verwachting eveneens zwak zijn.

In West-Australië, verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de productie van het land, mikt men nu op de oogst van 6 miljoen ton graan, tegen 8,2 miljoen ton een jaar geleden.

De huidige graanprijs bevindt zich overigens nog fors onder het recordniveau van 13,34 dollar per bushel van 27 februari 2008. Destijds heerste er de vrees over een wereldwijde voedselcrisis, en hadden grote exporteurs als China en de Verenigde Staten veel last van extreem weer.