AMSTERDAM - Bij de publieke omroep kan veel worden bezuinigd op amusement. Commerciële omroepen kunnen dat ook wel uitzenden. Dat zegt voorzitter van de nieuwe omroep WNL, Fons van Westerloo, maandag in de Volkskrant. WNL is voortgekomen uit De Telegraaf.

Ook directeur van de NPS Joop Daalmeijer suggereert volgens de krant minder amusement uit te zenden. VVD-leider Mark Rutte vindt het uitzenden van informatieve en culturele programma's volgens hem belangrijker.

Van Westerloo was eerder baas van RTL en SBS. Volgens hem pakken de publieke omroepen het nu niet slim aan.

"Je moet zelf aangeven wat je als publieke omroep belangrijk vindt en dan aan Den Haag doorgeven hoe veel geld dat kost."

Zo zou bijvoorbeeld een voorkeur kunnen worden uitgesproken voor nieuws, kunst, drama of jeugd. De omroepen zouden nu te afwachtend zijn, waardoor ze alleen maar harder worden aangepakt.

Max

Hoewel WNL nog maar net bestaat, stelt Van Westerloo nu al dat zijn omroep 'zo' samen kan met ouderenomroep Max en de Tros. Dat levert geld op en de overkoepelende Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zou dan ook met minder toekunnen. Voorzitter van de NPO Henk Hagoort zei eerder dat het aantal omroepen terug moet van 24 naar vijftien.

In Hilversum wordt gevreesd voor het verlies van duizenden banen door de plannen van het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De VVD wil dat het aantal tv-netten teruggaat van drie naar twee. De PVV ziet meer in één net en het CDA sluit het schrappen van een net niet uit.

De gemeente Hilversum trok in een brief aan informateur Ivo Opstelten een vergelijking met de sluiting van de vestiging van Organon in Oss, waarbij duizenden banen verloren gingen.