UTRECHT - Twee leveranciers van groene stroom hebben vorige week hun prijzen verhoogd. Volgens de website Greenprices moeten nieuwe klanten van het bedrijf Energiestunter voor een gemiddeld huishouden jaarlijks 55 euro meer gaan betalen tot ongeveer 715 euro. Bij Shell Groene Stroom bedraagt de verhoging 6,80 euro per jaar.

Het zijn volgens de vergelijkingssite de eerste grote prijsverhogingen sinds de overheid op 1 juli fiscale voordelen voor duurzame energie heeft uitgekleed. Destijds waren de prijsverhogingen nog marginaal. Veel bedrijven namen toen de lagere winstmarges die daardoor ontstonden voor eigen rekening. Het Rijk wil met lagere subsidies de import van stroom beperken.

De markt voor groene stroom groeide de afgelopen tijd expansief. Een op de drie huishoudens heeft inmiddels groene stroom. Door de grote vraag halen bedrijven veel duurzaam opgewekte stroom uit het buitenland.

H. Heijens van Greenprices verwacht dat dit de eerste stap is in een reeks van prijsverhogingen van groene stroom. "We weten alleen niet wanneer andere bedrijven volgen", zei zij dinsdag. Een woordvoerder van Eneco, met 400.000 afnemers van groene stroom, zei dat prijsverhogingen bij het energiebedrijf uit Rotterdam nu niet aan de orde zijn. "Een logisch moment is om op 1 januari de prijzen aan te passen."

Zo betrekt Shell Groene Stroom zijn energie van het Zweedse Vattenfall. "Wij bekijken de prijzen per maand", verklaarde een woordvoerder. "Wij hebben de prijzen per 1 november verhoogd, omdat de inkoopprijzen zijn gestegen."

Per 1 juli 2004 geeft de overheid de gehele energiemarkt vrij. Dan mogen particulieren naast hun leverancier voor groene stroom ook die voor grijze stroom en gas uitzoeken. Nu zijn de prijzen van de duurdere groene stroom door belastingvoordelen vaak nog gelijk aan die van grijze stroom, energie opgewekt uit gewone centrales.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei in september dat de vrijstelling van groene stroom voor ecotax in 2005 weliswaar verdwijnt, maar dat de milieubewuste stroomverbruiker dit niet zal merken in de portemonnee. Elektriciteitsbedrijven krijgen in plaats van de vrijstelling een subsidie op het opwekken van groene stroom, mits dat in eigen land gebeurt. Dat moet volgens de minister dan weer tot uiting komen in de prijs voor de consument.