JOURE - Douwe Egberts levert sinds een week geen pakken koffie van een pond meer aan Jumbo en C1000.

Deze supermarkten weigeren de prijsverhoging voor koffie te betalen. Een woordvoerster van C1000 zei zaterdag niet te weten hoelang de pondspakken nog uit te schappen zullen blijven.

Marktleider Douwe Egberts voerde een prijsverhoging door van gemiddeld 4,5 procent. Koffie is daardoor zo'n 10 cent per half pond duurder.

Structurele prijsstijgingen

De koffiebrander zegt genoodzaakt te zijn tot de prijsverhoging door structurele prijsstijgingen voor koffie op de wereldmarkt. Door misoogsten is het aanbod van koffie kleiner, terwijl de vraag in opkomende economieën als Brazilië en China is toegenomen.

Inkooporganisatie Bijeen, waarvan Jumbo en C1000 deel uitmaken, weigert de prijsverhoging te accepteren. De supers vinden de hogere prijs 'onverantwoord'.

Andere supermarkten

Een woordvoerster van Douwe Egberts wees er zaterdag op dat andere supermarktketens en inkooppartijen de prijsverhoging wel hebben geaccepteerd. ''Niet alleen wij hebben de prijzen moeten verhogen, ook andere leveranciers hebben dat gedaan'', aldus de woordvoerster van DE.

Als gevolg van de prijsverhoging is het pondspak Douwe Egberts Aroma rood bij C1000 en Jumbo voorlopig uit het assortiment gehaald. De pakken van 250 gram liggen bij de supers nog wel de schappen.