HAAKSBERGEN - Vanuit het Duitse grensgebied is een run ontstaan op Duits bier en fris uit blik dat in Nederland wordt verkocht. Aanleiding is de statiegeldheffing die de Duitse overheid voor blikjes drank heeft ingevoerd. De meeste winkels bij de oosterburen vinden het inzamelen van de lege blikjes zo'n gedoe dat ze met de verkoop zijn gestopt. De Duitse fabrikanten dumpen hun voorraden momenteel tegen lage prijzen in Nederland.

"Normaal gesproken verkopen we dertig blikjes per week, nu zijn dat er 100.000", zegt woordvoerder H. Vos van grenssupermarkt Holland Markt Ter Huurne bij Haaksbergen dinsdag.

Sinds kort zit er op Duitse frisdrankblikjes een statiegeldheffing van 25 of 50 eurocent. Consumenten en supermarkten zijn niet blij met de heffing en hebben de blikjes in de ban gedaan. "De fabrikanten zitten nu met een enorm overschot.

Wij kunnen de blikjes met 25 tot 50 procent korting inkopen", aldus Vos. Volgens hem is de kans klein dat de in Nederland gekochte Duitse blikjes in Duitsland worden ingeleverd. "De paar Duitse winkels die nog wel blik verkopen, hebben een eigen systeem opgezet om te voorkomen dat Duitse blikjes via het buitenland statiegeldvrij worden ingekocht en de consument in Duitsland het statiegeld opstrijkt."

De oosterburen mogen dan in Nederland goedkoop drank uit blik inkopen, omgekeerd is er ook een consumentenstroom. Sterke dranken als whisky en cognac zijn in Duitsland tot 50 procent goedkoper dan in Nederland.