AMSTERDAM - Een reclame op de zijkant van een trein over de OV-chipkaart is misleidend en moet worden aangepast. Volgens Rover wordt met de tekst 'De OV-chipkaart brengt je nu door heel Nederland' ten onrechte gesuggereerd dat je overal met de kaart kan reizen.

De reizigersorganisatie stapt naar de Reclame Code Commissie voor een oordeel over de slogan van het ministerie van Verkeer.

Nog niet alle vervoerders ondersteunen de kaart. Zo wordt de OV-chipkaart in de treinen van Connexxion, Syntus en Veolia nog niet geaccepteerd. Ook zijn trams of bussen in sommige delen van het land nog niet zover.

Borg

Een woordvoerder van Rover benadrukt dat reizigers door de misleiding van de NS op kosten gejaagd kunnen worden. "Als ik in de trein stap in Amsterdam en naar Doetinchem ga en daar niet kan uitchecken dan kost me dat twintig euro borg. Bovendien rij je met je OV-chipkaart zwart als je daar overstapt."

"Als de reclame alleen had gezegd dat je met de NS door heel Nederland kan reizen met de OV-chipkaart, dan klopt dat wel. Maar zolang dit niet voor alle vervoerders geldt klopt de reclame niet", aldus een woordvoerder van Rover.

Slogan

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat in een reactie weten dat met de slogan bedoeld is dat mensen met de NS door heel Nederland met de OV-chipkaart kunnen reizen. Het ministerie wil verder het oordeel van de Reclame Code Commissie afwachten en niet inhoudelijk op de klacht van Rover reageren.

Volgens de NS kunnen inmiddels zeshonderdduizend mensen hun treinreis met hun OV-chipkaart afrekenen. Het aantal in- en uitcheckpalen op stations wordt steeds verder uitgebreid, meldde het bedrijf woensdag.