CHICAGO - UAL Corporation, het moederconcern van United Airlines, heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van netto 308 miljoen dollar. Daarmee komt het gezamenlijke kwartaalverlies van de acht grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op 3,2 miljard dollar (3,7 miljard euro), inclusief een kleine winst van 64 miljoen dollar voor Southwest Airlines.

Zonder de overheidssteun die de maatschappijen van de regering kregen na de terreuraanslagen van 11 september zouden de resultaten nog veel slechter zijn geweest. United Airlines, na American Airlines de grootste in de VS, ontving 261 miljoen dollar.

Exclusief dit bedrag en andere eenmalige posten was er een verlies in het vierde kwartaal van 640 miljoen dollar tegen 71 miljoen dollar in dezelfde periode van 2000.

Volgens de vrijdag gepubliceerde kwartaalcijfers kelderde de omzet van United met 38,5 procent tot 2,95 miljard dollar. Over geheel 2001 boekte de maatschappij een verlies van 2,15 miljard dollar tegen een nettowinst van 50 miljoen dollar in 2000. De jaaromzet verminderde met 16,6 procent tot 16,14 miljard dollar.

De resultaten waren minder slecht dan analisten hadden verwacht. UAL-topman Jack Creighton verwacht de komende periode een verbetering. Volgens hem waren er het afgelopen kwartaal al tekenen dat het vliegverkeer zich langzaam begint te herstellen.