BRUSSEL - De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vinden dat Griekenland een sterke start heeft gemaakt bij de hervormingen van zijn overheidsfinanciën en economie.

Er blijven echter belangrijke risico's en uitdagingen aanwezig. Dat staat in een donderdag uitgegeven verklaring van Europese Commissie, ECB en IMF. Die volgt op een bezoek aan Athene dat op 26 juli begon.

Eerder dit jaar stelden de eurolanden - de EU-lidstaten die de euro hanteren - en het IMF een lening van in totaal 110 miljard euro beschikbaar voor het noodlijdende Griekenland. De financiële situatie in dat land bedreigde de stabiliteit van de euro.

Volgens de inspecteurs van EU en IMF heeft Athene nog steeds moeite geld aan te trekken op de kapitaalmarkt, al neemt het vertrouwen in het land wel weer toe.

Bezuinigen

De Griekse regering heeft onder druk van EU en IMF forse bezuinigen, lastenverzwaringen en hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel in gang gezet.

De maatregelen stuiten echter op veel verzet bij de bevolking. Ook met de inning van de belastingen zijn er nog problemen.

In hun verklaring gaan EU en IMF ervan uit dat de Griekse economie dit jaar met 4 procent zal krimpen en volgend jaar met 2,5 procent.

Inflatie

De inflatie is door de verhoging van indirecte belastingen hoger dan eerder geraamd en zal dit jaar uitkomen op 4,75 procent. Naar verwachting zal de geldontwaarding echter snel weer dalen.

In september kan Athene waarschijnlijk de tweede tranche van de lening van EU en IMF tegemoet zien. Het gaat om een bedrag van 9 miljard euro.