AMSTERDAM - Werklozen die een uitkering aanvragen, moeten binnenkort ook uitzendbaantjes accepteren. Wie een passende uitzendbaan weigert, kan zijn uitkering verliezen.

Dat hebben het UWV Werkbedrijf en de vereniging van uitzendbureaus ABU afgesproken, schrijft De Telegraaf donderdag.

Medewerkers van uitzendbureaus krijgen volgens de krant een vaste plek op de werkpleinen van het UWV.

Daar gaan werklozen heen om een uitkering aan te vragen of werk te zoeken. Wie zich voor een uitkering meldt, krijgt gelijk een uitnodiging voor een rondje 'speeddaten' met de uitzendbureaus.

Proef

Bij een proef met dit systeem in Den Bosch zijn volgens directeur van het UWV Werkbedrijf André Timmermans veel positieve reacties binnengekomen. Directeur van ABU Aart van der Graag wijst er in de krant op dat er voor iedere werkloze een baan open staat.

Uitzendbureaus en het UWV werken al langer samen. Zo hebben uitzendbureaus balies bij de helft van de werkpleinen van het UWV. Ook zijn cv's van bij het UWV ingeschreven werkzoekenden voor uitzendbureaus in te zien. Die samenwerking verplichtte werkzoekenden echter niet een uitzendbaan te accepteren.

Timmermans benadrukt in de krant dat niet iedereen meteen aan de slag moet. Iemand met een hoge opleiding en jarenlange werkervaring krijgt een jaar om een baan op zijn niveau te zoeken.

In juli maakte het UWV al bekend dat het langdurig werklozen gaat dwingen actief te solliciteren op een baan onder hun niveau. Sinds 1 juli vorig jaar bestaat die mogelijkheid al, maar vanwege de crisis werd daar nog geen gebruik van gemaakt.