LONDEN - De grote bankconcerns in Europa lijken de opgaande lijn door te zetten.

De gunstige resultaten worden echter overschaduwd door een stevige dosis behoedzaamheid over het economische herstel.

Société Générale (SocGen) noemde het wereldwijde economisch herstel zelfs 'fragiel'. De groeivooruitzichten in Europa ''blijven bescheiden'', aldus de Franse bank. SocGen zag het nettoresultaat in het tweede kwartaal wel verdrievoudigen tot 1,08 miljard euro, ver boven de verwachtingen van analisten.

Dat kwam vooral omdat de inhoud van de stroppenpot voor leningen die waarschijnlijk niet worden afgelost, daalde van 130 miljoen euro een jaar geleden tot 27 miljoen euro.

Recordwinst

De Britse bank Standard Chartered, die zich vooral richt op Azië, maakte een recordwinst over de eerste helft van het jaar van ruim 2,18 miljard bekend.

Ook dit was veel beter dan analisten hadden verwacht. De omstandigheden op de kredietmarkten blijven verbeteren, constateerde bestuursvoorzitter Peter Sands. Lloyds, eveneens een Brits bankconcern, wist om dezelfde reden in de eerste helft van 2010 weer zwarte cijfers te schrijven.

Vraagtekens

Econoom Fred Huibers van het Haags Effectenkantoor plaatst echter vraagtekens bij de houdbaarheid van de winstgevendheid. Als de economie weer achteruit gaat, of zelfs opnieuw in een recessie terechtkomt - iets waar economen serieus rekening mee houden - zullen de banken de voorzieningen voor zogenoemde slechte leningen weer moeten aanvullen.

Dat zet de resultaten direct onder druk.

Kunstmatig element

''En er zit nog een kunstmatig element in deze cijfers. De banken worden nog steeds geholpen door de centrale banken omdat de rentetarieven heel laag blijven'', stelt Huibers. Banken kunnen daardoor goedkoop geld lenen, terwijl ze de tarieven van bijvoorbeeld hypotheken of persoonlijke leningen voor consumenten hoog houden.

Volgens Huibers is de concurrentie onder de banken op dit vlak dan ook sterk afgenomen. ''De prijsvechters op de hypotheekmarkt zijn bijna helemaal verdwenen'', weet de econoom.

Marktomstandigheden

De banken profiteerden over het afgelopen halfjaar ook van eerder doorgevoerde kostensaneringen. ''En de marktomstandigheden zijn misschien ook wat beter dan we eerder dachten'', aldus Huibers.

Toch blijkt dat voor lang niet alle banken het geval. Unicredit, de grootste bank van Italië, zag de nettowinst in het tweede kwartaal met twee derde omlaaggaan ten opzichte van het eerste kwartaal. Door de chaos op de financiële markten, veroorzaakt door de schuldencrisis in Europa, kelderde de winst uit beleggingen van 560 miljoen euro tot 58 miljoen euro.