LUXEMBURG - De arbeidsparticipatie in Europa is vorig jaar voor het eerst sinds 2002 gedaald. Dat bleek woensdag uit een onderzoeksrapport van het Europees statistisch bureau Eurostat.

In totaal had 64,6 procent van de beroepsbevolking van de 27 lidstaten van de Europese Unie vorig jaar betaald werk, tegen 65,9 procent een jaar eerder. Daarmee daalde de arbeidsparticipatie tot het niveau van 2006.

Onder de Europese mannen daalde de deelnamegraad van 72,8 tot 70,7 procent. Het percentage vrouwen met een betaalde baan nam met een half procentpunt af tot 58,6 procent.

Alleen onder ouderen nam het percentage dat actief was op de arbeidsmarkt, vorig jaar nog toe. In 2009 had 46 procent van de 55- tot 64-jarigen in de Europese Unie betaald werk, tegen 45,6 procent in 2008.

Nederland

De Nederlandse beroepsbevolking was relatief het meest actief op de arbeidsmarkt. Met 77 procent was de participatiegraad in Nederland hoger dan in alle andere EU-lidstaten. Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Duitsland completeerden de top vijf, als enige andere landen waar de participatie hoger was dan 70 procent.

Bijna de helft (48 procent) van de Nederlanders werkte vorig jaar part-time, waarmee Nederland tevens veruit het hoogste aandeel deeltijdwerkers binnen de EU telde. Zweden volgde, met 26 procent part-timers, op ruime afstand als tweede.

Van de Nederlandse vrouwen tussen 15 en 64 jaar had vorig jaar 71,5 procent een betaalde baan. Alleen Deense vrouwen waren actiever, met een participatiegraad van 73,1 procent.

Laagst

De arbeidsparticipatie was vorig jaar het laagst in Spanje, Italë, Hongarije, Malta en Roemenië. In al deze landen had nog geen 60 procent van de beroepsbevolking betaald werk. Met een arbeidsdeelname van 54,9 procent scoorde Malta het laagst.

Buiten de Europese Unie bleken de Zwitsers relatief het actiefst van alle Europeanen, met een arbeidsdeelname van 79,2 procent. In Turkije en Macedonië bleef de participatie steken op bijna 45 procent.