LONDEN - Een Amerikaanse advocaat heeft namens tweeduizend eisers een proces aangespannen tegen het Britse olieconcern BP.

Hij eist een schadevergoeding van 10 miljard dollar (7,6 miljard euro) wegens een lek van giftige chemische stoffen op de olierafinaderij in Texas City eerder dit jaar. Dat berichtte de Britse krant Daily Telegraph woensdag.

Volgens advocaat Tony Buzbee, die ook mensen vertegenwoordigt die zijn getroffen door de olieramp in de Golf van Mexico, willen de eisers compensatie voor gezondheidsproblemen door onder meer blootstelling aan benzeen.

De lekkende oliebron in de Golf van Mexico heeft volgens de laatste schatting van experts 4,9 miljoen vaten olie in zee doen belanden.

De Britse oliemaatschappij maakte eerder bekend voor 30 miljard dollar (23 miljard euro) aan bezittingen te verkopen om de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico te kunnen dekken, maar met de nieuwe claim is dit mogelijk niet genoeg.

Ergste moment

Op het ergste moment stroomden er 62.000 vaten per dag uit het lek, veel meer dan BP claimde. Dit kan er op uitdraaien dat BP niet 1100 dollar (830 euro) per vat boete aan de regering moet betalen, maar de maximale boete van 4300 dollar (3250 euro) per weggelekt vat. Grofweg komt het bij de maximale boete neer op 31 miljard dollar (23,5 miljard euro).

BP wil de komende 3,5 jaar ook 20 miljard dollar in een fonds storten voor slachtoffers van de ramp. Daarnaast zijn er ook nog de kosten van het opruimen van de olie en dichten van het lek.