MADRID/LONDEN - Luchtverkeersleiders in Spanje gaan deze maand in staking uit protest tegen loonsverlagingen en beroerde arbeidsomstandigheden.

De vakbond van de verkeersleiders, USCA, heeft dinsdag laten weten dat de leden voor een staking hebben gestemd.

Wanneer de werkonderbreking precies begint en eindigt moet nog worden bepaald. Het wordt waarschijnlijk een staking in de derde week van deze maand.

Een staking in augustus, in het hoogseizoen voor toerisme in Europa, leidt naar verwachting tot chaotische toestanden op Spaanse luchthavens.

Drie dagen

Volgens mediaberichten zouden de stakers het mogelijk drie dagen willen volhouden, wanneer er naar schatting twee miljoen mensen per vliegtuig naar Spanje gaan of Spanje verlaten. De Spaanse regering meent dat minstens de helft van de vluchten kan worden gegarandeerd indien er wordt gestaakt.

De 2300 verkeersleiders zijn al geruime tijd in een arbeidsconflict met hun werkgever, de Spaanse overheid. De verkeersleiders klagen over buitensporig lange werktijden en verlagingen van hun loon.

De Spaanse regering is eerder dit jaar al circa 40 procent minder gaan betalen aan de vermogende verkeersleiders. Die krijgen nu nog steeds gemiddeld 200.000 euro per jaar.