AMSTERDAM - Door de inzet van zij-instromers heeft de politie vorig jaar veel meer crimineel geld opgespoord en afgepakt.

In 2008 werd in vijf proefregio's drie miljoen euro aan crimineel geld opgespoord. Vorig jaar, toen de nieuwkomers aan de slag gingen, was dat 25 miljoen euro.

Commissaris Frederik Jansen spreekt in het Nederlands Dagblad van een succes. Hij is programmamanager financieel-economische criminaliteit.

Omdat bij de eigen rechercheurs niet altijd genoeg financiële kennis aanwezig is, worden zij-instromers ingeschakeld die met hen samenwerken.

Accountants

Het gaat om accountants, bedrijfseconomen en andere specialisten. Zij worden via een verkorte cursus aan de Politieacademie in Apeldoorn opgeleid. De politie zet de komende twee jaar honderd extra zij-instromers in om nog meer crimineel verdiend geld af te pakken.

Iedere financieel rechercheur verdient zichzelf volgens Jansen drie tot vier keer terug. Volgens de krant werd tot nu toe slechts een fractie van het crimineel verdiende geld opgespoord en in beslag genomen.

Het zou gaan om vijftig miljoen euro van de twaalf miljard tot achttien miljard euro die jaarlijks in de criminaliteit wordt verdiend.

De specialisten worden ondergebracht bij de Nationale Recherche en de vijf politieregio's IJsselland, Kennemerland, Flevoland, Gelderland-Midden en Hollands Midden. Ook de bovenregionale teams Noord-Oost-Nederland, Zuid-Nederland en Zuid-West Nederland krijgen uitbreiding.