PEKING/HONGKONG - De overname van Volvo Cars door de Chinese autoproducent Geely is afgerond. Dat heeft Geely maandag bekendgemaakt.

Het Zweedse concern blijft volgens Li Shufu, oprichter en voorzitter van Geely, zelfstandig opereren. Ook houdt Volvo zijn hoofdkantoor en fabrieken in Zweden en België.

''Dit beroemde luxe, Zweedse merk blijft trouw aan zijn kernwaarden van veiligheid, kwaliteit, het milieu en moderne Scandinavische ontwerpen'', aldus de topman in een verklaring.

Li hoopt dat Volvo wereldwijd weer een leidende positie krijgt op de markt van luxe automerken. ''Geely blijft Geely na de overname en Volvo blijft Volvo'', aldus de voorzitter.

Nieuwe fabriek

Geely neemt Volvo Cars over van het Amerikaanse Ford voor een bedrag van 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro). Daarnaast willen de Chinezen nog eens 900 miljoen dollar investeren in het bedrijf.

Geely wil een nieuwe Volvofabriek bouwen in China, tegenwoordig de grootste automarkt ter wereld. Het concern, een van de grootste autoproducenten in China, verwacht dat er over vijf jaar 150.000 Volvo's per jaar in het land zelf worden verkocht.

Oprichting

Volvo, opgericht in 1927, werd in 1999 overgenomen door Ford voor 6,4 miljard dollar. De belangrijkste fabrieken van Volvo staan nog steeds in de Zweedse regio Gotenburg/Uddevalla.

In Zweden biedt het bedrijf werk aan ongeveer 16.000 medewerkers. Ook in de Belgische plaats Gent en in het Chinese Chonqing worden Volvo's geproduceerd.