DEN HAAG - De prijzen van bestaande koopwoningen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Het is de eerste keer sinds eind 2008 dat de prijzen stijgen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amsterdam was niet de enige grote gemeente waar de koopwoningen duurder werden. Ook in Haarlem, Zwolle, Enschede en Emmen zijn de prijzen in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In Ede en Den Bosch waren de koopwoningen nog ruim 5 procent goedkoper. In Rotterdam, Utrecht en Den Haag waren de prijzen in het afgelopen kwartaal nog lager.

Stijging verkoop

Koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal gemiddeld bijna 2 procent goedkoper dan in dezelfde periode in 2009.

Het aantal verkochte woningen steeg met 18 procent het sterkst in Amsterdam. In de meeste grote gemeenten nam het aantal transacties toe.

Alleen in Dordrecht, Den Bosch, Haarlemmermeer, Nijmegen, Almere, Haarlem en Zaandam werden minder woningen verkocht dan een jaar eerder.