ATHENE - Griekse vrachtwagenchauffeurs hebben zondag besloten hun staking te beëindigen. Dat maakte een vakbondsleider bekend. Maandag wordt weer gereden.

Door de actie van de truckers waren vooral brandstoffen schaars geworden, maar de linkse regering besloot vrijdag het leger in te zetten om tankstations te bevoorraden.

Daarna begon het stakingsfront barsten te vertonen. Zaterdag kon in de meeste plaatsen weer worden getankt.

De 33.000 vrachtwagenchauffeurs protesteerden sinds maandag tegen de liberalisering van de transportmarkt.

Zij vrezen dat hun speciale beroepsvergunning, die voor veel geld is verworven, waardeloos wordt.

De regering stelde de stakers woensdag een ultimatum. Volgens Athene bedreigde het toenemende tekort aan brandstof, voedsel en medicijnen de volksgezondheid.

Vergunningen

De regering wil de prijs voor vergunningen sterk verlagen. De stap geldt als een van de belangrijkste maatregelen waartoe de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de regering in Athene hebben gedwongen in hun hulpplan voor de kwakkelende Griekse economie.

In Griekenland werden veertig jaar geen nieuwe vergunningen voor vrachtauto's uitgegeven, waardoor die concessies steeds meer waard werden.

De regering wil het chauffeursberoep in september vrijgeven. Sommige economen verwachten dat het bruto binnenlands product (BBP) daardoor met 1 procentpunt per jaar groeit.