WASHINGTON - Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking van de Verenigde Staten is onverwacht gedaald van ,8 in december tot 5,6 vorige maand. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een verdere toename van de werkloosheid tot ,9 procent.

De daling van het percentage in januari, de eerste sinds vorig jaar mei, was het gevolg van een afname van de beroepsbevolking. De werkgelegenheid verminderde met 89.000 arbeidsplaatsen. Dat aantal is hoger dan verwacht, maar geringer dan het banenverlies in de voorgaande vier maanden. De daling van het aantal banen in december is gecorrigeerd van 124.000 tot 130.000.

Het gemiddelde uurloon was in januari onveranderd. Het lag 4 procent boven het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.

De cijfers duiden er net als andere signalen op dat de Amerikaanse economie het ergste achter de rug heeft. Maar gezien de verdere vermindering van de werkgelegenheid is van een krachtig herstel van de recessie nog geen sprake.