WÜRZBURG - Het Britse olieconcern BP zou van plan zijn de Duitse keten van tankstations Aral te verkopen.

Dat meldde het Duitse zakenweekblad Wirtschaftwoche zaterdag op basis van bronnen die betrokken zouden zijn bij de plannen van BP om een deel van de bezittingen te verkopen.

De verkoop van de pompstations zou 2 miljard euro moeten opleveren. Volgens het blad hebben het Franse Total, het Russische Rosneft en Avia belangstelling voor de keten. Avia is een zelfstandige exploitant van tankstations.

Het blad wist bovendien te melden dat Rosneft ook belangstelling zou hebben voor de twee BP-raffinaderijen in Duitsland.

BP kreeg de Aral-stations in 2002 in handen als onderdeel van een grotere deal met de Duitse energiegigant E.ON.

Rusland

De nieuwe BP-topman, Robert (Bob) Dudley, vliegt volgens bronnen komende week naar Rusland om daar te spreken met de aandeelhouders in de joint-venture TNK-BP. De verhoudingen binnen het samenwerkingsverband waren niet altijd even goed, maar daar zit wel verbetering in.

Dudley reist volgens de informanten samen met de aan de dijk gezette voormalige ceo Tony Hayward, af naar Rusland. Hayward werkt waarschijnlijk vanaf oktober voor BP in Rusland.

BP maakte vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat het bedrijf voor 30 miljard dollar aan bezittingen verkoopt om de kosten van het olielek in de Golf van Mexico te dekken. TNK-BP liet donderdag weten belangstelling te hebben voor de eigendommen van BP in Venezuela.