AMSTERDAM - De productiemaatschappij First Floor Features kampt met financiële problemen. De filmproducent, die onder meer Flodder, Amsterdamned en Abel uitbracht, onderhandelt momenteel met de banken om de boeken weer op orde te krijgen. Een woordvoerster zei maandag dat het voortbestaan van First Floor Features niet direct in gevaar is.

Volgens investeerders die via een fiscaal vriendelijke constructie geld in films van First Floor Features hebben gestoken, kampt de producent met "liquiditeitsproblemen". Zij vrezen dat de toekomst van hun films "in gevaar is gebracht".

De beheerders van enkele investeringsvehikels voor de productie van drie films hebben een onderzoek ingesteld naar de financiën van First Floor Features. Deze beheerders vragen zich af of twee films van First Floor Features nog ooit het scherm zullen halen. Het gaat om De Infiltrant en Views & Sounds, die met geld van filmbeleggers worden gefinancierd. De derde, Resistance, is inmiddels gereed.

Het filmbedrijf van producent Laurens Geels wil geen toelichting geven op de aard van de problemen. Volgens de woordvoerster van First Floor wordt eraan gewerkt om binnen enkele dagen een oplossing op tafel te krijgen. De financiële waakhond AFM is op de hoogte gesteld.