UTRECHT - De NS verhoogt de prijzen voor onder andere enkele reizen en dagretours begin volgend jaar naar verwachting met 2 procent. Dat heeft het spoorbedrijf vrijdag laten weten.

De verhoging, die ook geldt voor traject- en netabonnementen, zal net zo hoog zijn als de inflatie. Het Centraal Planbureau verwacht dat die 2 procent zal zijn. Als de inflatie anders uitvalt, past de NS zijn prijsverhoging aan.

In het licht van de invoering van de ov-chipkaart voert het bedrijf ook enkele tariefsveranderingen in. Per 1 januari kost reizen met de chipkaart en het papieren kaartje daardoor evenveel.

Het tarief voor een retour zal daarbij net zo veel kosten als twee enkele reizen. Om dat te bereiken, worden enkele reizen gemiddeld 3 procent goedkoper en papieren retourtjes 2 procent duurder.

Weekendretour

Vanaf volgend jaar verdwijnt het weekendretour, zo meldt de NS. De reden is volgens het bedrijf dat het voordeel verdwijnt en reizigers met twee enkele reizen ''net zo voordelig uit'' zijn.

Ook de 5-retourkaart en Rondreis en omwegbewijs verdwijnen. De NS hebben overleg gehad met het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar vervoer over de tariefsveranderingen.