ATHENE - De Griekse vrachtwagenchauffeurs gaan door met hun staking, hoewel de regering hun had bevolen vrijdag een einde aan hun actie te maken.

De regering in Athene besloot het leger in te zetten om tankstations van brandstof te voorzien.

In de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki kwam het tot confrontaties tussen stakende truckers en de politie. Zeker twee personen raakten gewond.

''Wij zetten de staking voort. Wij willen geen uitvaart voor onze vergunningen houden; wij zullen met al wat in ons vermogen ligt strijden om ons bezit te beschermen'', zei vakbondsleider George Tzortzatos.

Door de actie worden tankstations niet meer bevoorraad, waardoor een tekort aan benzine is ontstaan. Winkels hebben steeds minder verse producten als groenten en fruit.

Rechter

De regering dreigde woensdag de chauffeurs voor de rechter te brengen en hun de vergunning af te nemen, als zij vrijdag niet achter het stuur zouden kruipen. Volgens Athene bedreigt het toenemende tekort aan voedsel, brandstof en medicijnen als gevolg van de staking de volksgezondheid.

De 33.000 chauffeurs legden het werk maandag neer uit protest tegen plannen van de regering om de prijs voor vergunningen sterk te verlagen.

Dat is een van de belangrijkste liberaliseringsmaatregelen waartoe de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de regering in Athene hebben gedwongen in hun hulpplan voor de Griekse economie.

Gesloten beroep

Chauffeurs oefenen in Griekenland een zogeheten gesloten beroep uit. Veertig jaar lang werden er geen nieuwe vergunningen voor vrachtauto's uitgegeven, waardoor die concessies steeds meer waard zijn geworden.

De regering wil het chauffeursberoep in september vrijgeven. Sommige economen verwachten dat het bruto binnenlands product (BBP) daardoor met 1 procentpunt per jaar zal groeien.