AMSTERDAM - Papierproducent Crown Van Gelder (CVG) maakt weer kartonnen bekers nadat het daar in 1990 mee was gestopt. ''Je ziet ze weer overal in het straatbeeld'', zei operationeel directeur Miklas Dronkers vrijdag tijdens een mondelinge toelichting op de halfjaarcijfers.

''Plastic bekertjes zijn op hun retour. Bedrijven als Starbucks en Ben & Jerry's verpakken hun waren bij voorkeur in duurzame kartonnen bekers.''

De kartonnen bekers maken deel uit van nieuwe producten van CVG die geen last hebben van de snel toenemende digitalisering van informatie en publicaties. Daaronder vallen alle papieren en kartonnen verpakkingen waarvan de markt volgens CVG met 3 tot 4 procent per jaar groeit.

Verder maakt het bedrijf nieuwe papiersoorten voor waterbestendige buitenaffiches en voor de nieuwste digitale printers.

Productie

De productie van alle nieuwe producten is het afgelopen halfjaar met 20 procent gestegen tot 30.000 ton. Aan het einde van het jaar denkt de onderneming op 60.000 ton uit te komen. Het maakt inmiddels bijna een derde van het totale productievolume uit.

CVG verwacht volgend jaar 70.000 ton aan nieuwe papier- en kartonsoorten te produceren.