ATHENE - In Griekenland dreigen tekorten, omdat de tank- en vrachtwagenchauffeurs sinds maandag staken uit protest tegen een EU-maatregel over vergunningen.

In supermarkten slinken de voorraden groenten en fruit en tienduizenden toeristen zaten donderdag noodgedwongen vast in hotels en campings omdat er geen benzine is om verder te reizen. Bij de weinige tankstations die nog wel brandstof verkopen stonden lange wachtrijen.

Reisorganisaties hebben de regering opgeroepen actie te ondernemen omdat het toerisme dreigt in te storten. Duizenden toeristen zouden hun reis al geannuleerd hebben.

Op Kreta hebben enkele honderden toeristen hun auto laten staan, omdat de benzine op was. Kreta, Corfu en Rhodos stelden dat ze bankroet dreigen te gaan door de staking en smeken de regering maatregelen te nemen.

Chauffeurs

Circa 30.000 Griekse chauffeurs protesteren, omdat de EU heeft bepaald dat Griekenland de zogeheten gesloten beroepen moet openen.

Veertig jaar lang werden er geen vergunningen voor vrachtauto's uitgegeven, die tot 300.000 euro kostten en steeds meer waard werden. Daar komt nu een einde aan.