WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds gaat Oekraïne de komende 2,5 jaar 15,15 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) lenen. Het geld is bedoeld om het land te helpen met het herstel van de economische crisis. Dat maakte het IMF woensdag bekend.

''Oekraïne begint te herstellen van een moeilijke periode, waarin de economie zwaar geraakt is door externe schokken, die zijn verergerd door binnenlandse kwetsbaarheden'', aldus John Lipsky, de tweede man van het fonds.

De economie van Oekraïne kromp vorig jaar met 15 procent door de internationale economische crisis.

Uitkeringen

Oekraïne kan direct beschikken over 1,9 miljard dollar. Daarna wordt per kwartaal bekeken hoeveel geld er gaat naar de voormalige Sovjetstaat. In 2008 kreeg Kiev van het IMF ook al een lening, toen van 16,4 miljard dollar.

De uitkeringen werden echter stopgezet toen Oekraïne instemde met nieuwe wetgeving, waardoor de minimumlonen en de pensioenen verhoogd werden.

President Viktor Janoekovitsj stelde na zijn aanstelling begin dit jaar dat hij de relaties met het IMF wilde verbeteren. Om de lening te kunnen behouden moet hij de tekorten van zijn land terugdringen. Dat kan onder meer door hervorming van het pensioensysteem, het aanpassen van de lonen van ambtenaren en het verhogen van de belasting.