WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie is sinds het begin van de Irakoorlog in 2003 ongeveer 8,7 miljard dollar aan wederopbouwgeld uit het oog verloren. De bijzondere inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Irak maakte dat dinsdag bekend in een rapport.

''Door de versnippering van de controle waren de gelden kwetsbaar voor verkeerd gebruik en onopgemerkte uitgaven'', aldus de inspecteur-generaal.

Defensie had geen centrale organisatie opgericht voor controle van de uitgaven. Daarnaast werden een aantal vereiste rekeningen niet geopend, aldus de waakhond.

Het Amerikaanse leger verzet zich tegen de bevindingen. Volgens het Pentagon is 2 miljard dollar zeker goed verantwoord en is voor de rest van de uitgaven de verantwoording waarschijnlijk nog wel aanwezig in een archief. Om daarvan bewijs te vinden, zullen ''aanzienlijke inspanningen'' gedaan moeten worden.

Saddam Hoessein

In totaal kreeg het Pentagon 9,1 miljard dollar uit een groter fonds, dat na de inval in Irak werd opgericht. In het fonds zat onder meer geld uit olie- en gasinkomsten en middelen van het verdreven regime van dictator Saddam Hoessein.