WIESBADEN - De trek in bier wordt in Duitsland steeds kleiner. Al een aantal jaren neemt de bierconsumptie af en ook vorig jaar was dat het geval. Er werd 96,7 miljoen hectoliter aan de man gebracht, 2,1 procent minder dan in 2000, zo blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

Inclusief de export leverden de Duitse brouwerijen vorig jaar ,8 miljoen hectoliter bier af. Dat is 1,8 procent minder dan in het jaar ervoor.

Sinds 1995 is het bierverbruik aan het afnemen. In dat jaar leverden de Duitse brouwerijen nog 115,3 miljoen hectoliter af. Alleen in 1999 was er sprake van een lichte groei van het verbruik, een gevolg van de millenniumviering.

Een glas wijn gaat er bij de Duitsers steeds beter in. Volgens het vakblad Food Economy gaven ze vorig jaar voor het eerst meer uit aan wijn dan aan bier.

Van de uitgaven aan alcoholische dranken was 32,3 procent bestemd voor wijn en 32,2 procent voor bier. De brouwerijen lezen deze percentages niet graag. "Ze geven alleen aan hoe goedkoop bier is geworden", aldus een woordvoerder van het verbond van brouwerijen.

Voor de Duitse bierbrouwers tellen alleen hoeveelheden. Per hoofd van de bevolking dronk Duitsland vorig jaar 125,5 liter bier en 19 liter wijn.